A járványok világa

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár járványtörténeti blogja

A vörös himlő
Gyermekbetegségek 2. rész

Az elmúlt évek sokat emlegetett járványos betegsége a kanyaró (morbilli), amelyet sokáig vörös himlőnek is neveztek. A vírus okozta betegségről már a 7. századtól születtek leírások. Első részletes ismertetése Abu Bakr Muhammad ibn Zakarijja ar-Rázi (860–932) perzsa orvostól származik, aki a himlőt és a kanyarót tanulmányozva megállapította, hogy két különböző betegségről van szó. 

A kanyarót sokáig a skarláttal és a himlővel keverték össze, és a vérszívó élősködőket tették felelőssé a betegség terjesztéséért. Kórokozóját 1952-ben John Franklin Enders (1897–1985) és Thomas C. Peebles (1921–2010) amerikai orvosbiológusok izolálták, így lehetővé vált az oltóanyag kifejlesztése. Magyarországon a kanyaró elleni védőoltást 1969-ban vezették be, de azok a gyermekek, akik ezt megelőzően átestek a kanyarón és felépültek belőle, védettnek tekinthetők.

1_ke_p_6.jpgKanyaróvakcina előkészítése a tiranai (Albánia) Higiéniai és Epidemiológiai Intézetben. Két műtéti köpenyt viselő technikus apró bemetszéseket végez a tojásokon (Wikimedia Commons)

A kanyaró cseppfertőzéssel terjed, és lázas, hurutos, majd az azt követő kiütéses szakasz jellemző rá. A kanyarófertőzések száma az 1870-es években emelkedett meg Magyarországon, és a legnagyobb kanyarójárványok hazánkban 1882 és 1897 között voltak. Sajnos ezt követően sem volt olyan év, amelyben egy-két hónapra ne alakult volna ki kanyarójárvány, amely több ezer gyermek halálát követelte. A betegség kezelését nehezítette, hogy a kanyarót gyakran bakteriális fertőzések is kísérték, amelyek gyógyítása az antibiotikumok felfedezéséig rendkívül nehéz feladat volt.

2_ke_p_4_1.jpgKanyarós gyermekről készült felvétel az 1950-es évekből (U.S. National Library of Medicine)

A skarláthoz hasonlóan a kanyarót is tipikus iskolabetegségnek tartották, amely az őszi és a tavaszi hónapokban támad, és különösen a 4–7 év közötti gyermekekre veszélyes. A járvány terjedését sokáig a gyermekek teljes körű elkülönítésével próbálták megakadályozni, és azoknak a házaknak az ajtajára, ahol kanyarós betegről tudtak, piros színű figyelmeztető cédulát ragasztottak fel.

3_ke_p_4_1.jpgA kanyarós betegeknek és hozzátartozóinak tilos volt elhagyni a piros cédulával megjelölt házat (U.S. National Library of Medicine) 

Az ellene kifejlesztett védőoltás bevezetése után az esetek száma az 1980-as évekre fokozatosan csökkent. Ezt a tendenciát az 1989-es év szakította meg, amikor – valószínűleg a hatástalan védőoltás következtében – 16 000 megbetegedést jelentettek. Az 1989 után születettek már két oltást kapnak, egyet 15 hónapos, egyet pedig 11 éves korukban, így ők egy életre szóló védettséget élveznek a kanyaróval szemben.

Vámos Gabriella

Online oktatási segédanyag 11. osztályosok számára

A linkre kattintva irány a Websuli!

https://learningapps.org/display?v=pg5n9riea20

A bejegyzés trackback címe:

https://semmelweismuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr8815705900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A járványok világa

Utolsó kommentek

  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @midnight coder: "Matyinak meg látom, itt is elszabadult a kecskéje." - Hehehe.. de kihajították... (2021.03.19. 14:40) Pestis és antiszemitizmus
  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @MAXVAL birсaman közíró: "Csak a kereszténység tudta megszakítani ezt az ősi mintát." - hahaha..... (2021.03.19. 14:39) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @midnight coder: "inkább azt csodálom, hogy a zsidók egyáltalán létezhettek abban a középkori Euró... (2021.03.19. 13:49) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @to:rppapa: "a mostani Covid idején éppen az ortodoxok voltak azok, akik nem voltak hajlandók beta... (2021.03.19. 13:47) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @MAXVAL birсaman közíró: Ez egész egyszerűen nem igaz. A zsidók elleni pogromokhoz ugyanúgy a paps... (2021.03.19. 13:41) Pestis és antiszemitizmus
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása