A járványok világa

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár járványtörténeti blogja

A bélpoklosság

A történelem ismert járványai közül, a pestis mellett a legtöbbet a lepráról hallhattunk tanulmányaink során. A régi nevén bélpoklosságként is emlegetett betegség kórokozója a Mycobacterium leprae, mely legjellemzőbb megjelenési formájában a végtagok és az arc csonkulását okozza. A baktériumot 1873-ban Gerhard Armauer Hansen norvég orvos izolálta.

1_ke_p_lepra_ketlepraswellcom.jpgKét leprást ábrázoló metszet, amint ételt kapnak a falon keresztül. (Wellcome Digital Collection)

A betegség végigkísérte az elmúlt évszázadokat. A fertőzés felbukkanása bizonytalan eredetű, még ma is él az a feltételezés, miszerint Egyiptomból származhat. Az eddig ismert legkorábbi megbetegedést a mai Abony közelében, a rézkorban – 5700 évvel ezelőtt – élt emberek maradványain mutatták ki a csonttani tüneteket vizsgáló kutatók.

2_ke_p_lepra_87-24-6.jpgFaenzai Mester: Szent Maglarius püspök leprást gyógyít. 17. századi metszet. (MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 87.24.6. Fotó: Blahák Eszter)

A kora középkorra pusztító járvánnyá váló lepra európai elterjedésében nagy szerepet játszottak a keresztes hadjáratok: az egész kontinensen átvonuló csapatok fertőzöttek tömegeit hagyták maguk mögött. Mivel a betegség gyógyíthatatlannak bizonyult, a fertőzések megakadályozása érdekében a megbetegedettek izolációjával próbálták megakadályozni a fertőzés terjedését. Településeken kívül, elzárt helyeken lepramenhelyeket, leprosoriumokat hoztak létre, itt ápolták a megbetegedetteket az egészséges emberektől szigorúan elkülönítve. A kitaszítottak szinte szerzetesi életet éltek, a telepeket engedéllyel, megkülönböztető jelzéseket – kereplőt, csengőt – használva hagyhatták el. Ápolásukat Európa szerte a szerzetesi közösségek, leginkább a Jeruzsálemi Szent Lázár Lovagrend szerzetesei vállalták, ezért is utalnak rájuk gyakran Lázár szegényei néven.

3_ke_p_lepra-kereplo_londonsciencemuseuma6e35021.jpgLeprakereplő, Anglia, 17. század. (Wellcome Digital Collection)

Régészek és antropológusok is vizsgálták a középkori lepratemetők csontanyagát, így a legújabb kutatásokban sikerült a lepra kórokozójának genetikai szerkezetét feltárni. Bebizonyosodott, hogy a ma ismert formája nem különbözik a középkorban pusztító betegségtől. A tömeges megbetegedések megszűnése a 16. században, a megbetegedettek sikeres izolációjának, a népesség baktériummal szembeni ellenállóbbá válásának és a lassan javuló higiéniai körülményeknek köszönhető.

4_ke_p_mu_miafej_lepra_67-960-1_b.jpgMúmiafej, az elpusztult orrüreg és a lapos arckoponya leprára utal. (MNM – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 67.960.1. Fotó: Blahák Eszter)

Bár mára már antibiotikumos gyógyszerkombinációval teljes gyógyulás érhető el, a kezelés ma is hosszadalmas és költséges, így azokban az országokban, ahol a betegség még fellelhető, még mindig elkülönített leprakórházakban kezelik a betegeket.

Scheffer Krisztina

Online oktatási segédanyag a 9. osztályosok számára

A linkre kattintva irány a Websuli!

https://learningapps.org/display?v=pkic9nvjj20

A bejegyzés trackback címe:

https://semmelweismuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr6915648006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.05.04. 10:19:14

Annyit érdemes hozzátenni, hogy van a betegségeknek, járványoknak a mortalitási rátája.
A lepra az 1950-es évekig 100% mortalitású volt.

A járványok világa

Utolsó kommentek

  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @midnight coder: "Matyinak meg látom, itt is elszabadult a kecskéje." - Hehehe.. de kihajították... (2021.03.19. 14:40) Pestis és antiszemitizmus
  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @MAXVAL birсaman közíró: "Csak a kereszténység tudta megszakítani ezt az ősi mintát." - hahaha..... (2021.03.19. 14:39) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @midnight coder: "inkább azt csodálom, hogy a zsidók egyáltalán létezhettek abban a középkori Euró... (2021.03.19. 13:49) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @to:rppapa: "a mostani Covid idején éppen az ortodoxok voltak azok, akik nem voltak hajlandók beta... (2021.03.19. 13:47) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @MAXVAL birсaman közíró: Ez egész egyszerűen nem igaz. A zsidók elleni pogromokhoz ugyanúgy a paps... (2021.03.19. 13:41) Pestis és antiszemitizmus
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása