A járványok világa

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár járványtörténeti blogja

Pestis és antiszemitizmus

Sajnos a járványos betegségektől való félelem, a tudományos magyarázatok hiánya és az „örök” emberi ostobaság ragályos időkben számtalan összeesküvés-elméletet szül – nem csak hajdan, napjainkban is. A betegség és a terjedés okát kereső műveletlen, sokszor fanatizálható népességre mindig is jellemző volt a bűnbakkeresés. Bűnbak pedig mindig akadt. Hol az eretnekek, hol a zsidók, hol pedig maguk az orvosok.

94394285_2855388017849690_9134463709861642240_o.jpg

Zsidók égetése pestis idején (fametszet) Schedel, Hartmann: Buch der Chroniken und Geschichten…
Nürnberg, Anton Koberger, 1493.
©MNM-Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár

Az ellátási, megélhetési gondoktól félő lakosok nem csupán a szigorú rendszabályok bevezetését előrejelző betegeket tekintették ellenségnek, sokszor azokat is, akik valamiképp megúszták a ragályt. Az 1348-ban kezdődő nagy pestisjárvány alatt pedig feltűnővé vált, hogy a településeken belül is sokszor elkülönülten élő zsidó lakosság körében kevésbé terjed a kór, jóval kisebb a halálozási rátájuk. Ennek okai a Tórában is előírt vallási, rituális szokásokban keresendők. Az élelmiszerbiztonságra, személyi higiénére nagy hangsúlyt fektető előírások, a rendszeres fürdés, kéz- és lábmosás, a mikvék (rituális fürdők) használata már a melegebb klimatikus viszonyok között élő ókori zsidóság számára is kötelező volt, a vallási szertartások szerves részét képezte. A betegek elkülönítését szorgalmazó és a kór terjedését nagy részben megakadályozó rítusok pedig jó szolgálatot tettek járványos időkben. Noha az tévhit, hogy a középkorban a keresztények nem sokat törődtek a test tisztán tartásával, a fürdők, közfürdők használata korántsem volt mindennapos. A korabeli életmódbeli útmutatók kifejezetten hasznosnak tartották időnként megtisztítani a testet a kosztól, de ezt nem annyira a tisztaság érdekében írták elő, inkább a víz egészségjavító hatásait emelték ki. A közfürdők eltűnését viszont épp a pestisjárványoknak köszönhetjük, mert sokan a fürdővizet okolták a kór terjedéséért.

Annyi bizonyos, hogy a keresztény lakosság leginkább papjaik sugallatára azt feltételezte, hogy a zsidók mérgezték meg a kutakat, folyókat. A vádak szerint békákból, pókokból, sőt magából a szentelt ostyából és keresztények szívéből álló mérget készítettek, így irtották a keresztény hívőket. Voltak olyan helyek, ahol a zsidó hitelektől szabadulni vágyó elszegényedett nemesség állt a támadások élére. Európa-szerte pogromokat (öldökléssel járó támadásokat) hajtottak végre a zsidó lakosság ellenében, felégették házaikat, megkínozták, megölték, sokszor elevenen megégették őket. Már 1348-ban elterjedt az a hír, hogy a zsidók ezen cselekedeteit Toledóból irányítják, s a kínzások hatására tettüket be is ismerték. Így tettek a Genfi-tó partján élő zsidók is, akik az őket letartóztató savoyai gróf darabontjainak “rábeszélésére” vallották be vétküket. 1349 januárjában a bázeli zsidókra gyújtották rá azt a faházat, amelybe összeterelték őket, Strasbourgban kétezer, Brüsszelben hatszáz zsidó lelte halálát. Vagyonukat elkobozták. A zsidógyűlölet és a gyilkosságok olyannyira elharapóztak, hogy VI. Kelemen pápa kénytelen volt felszólalni az öldöklések ellenében, s egy bullájában cáfolta a zsidók ellen felhozott vádakat - sajnos hiábavalóan.

A Krisztus haláláért egyetemlegesen felelőssé tett zsidóság mellett a keresztény egyház ellen valamiképp protestáló eretnekek ellen is gyakran felhozták a mérgezés vádját, de számtalan esetben maguk az orvosok sem kerülhették el a támadásokat. Bűnük leginkább az volt, hogy ők maguk terjesztik a fertőzést, de kútmérgezéssel is gyakran gyanúsították őket. Az 1831-től dúló kolerajárványok alkalmával a kutakat fertőtleníteni szándékozó orvostudorokat is sokszor csak a katonai kíséret mentette meg attól, hogy a falvak lakosai helyben meg ne lincseljék őket.

Horányi Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://semmelweismuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr1916468222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.18. 23:57:14

Az érthetetlen okú tragédiák esetében ez gyakori.

Meggyengül a társadalom intézményrendszere, a nép tömeggé válik. Kialakul a vágy a tömegben, hogy megtisztítsa magát a “bűntől”.

Egy kis csoport kiválasztódik bűnösként (ez vagy az elit vagy a legvédetlenebbek, bármelyik lehet!), jellemzően olyanok, akik valamilyen szempontbók jól meghatározhatóan kisebbséget alkotnak, de sose amiatt választódnak ki, mert különböznek, hanem éppen ellenkezőleg: azért mert nem úgy különböznek, ahogy ez elvárt lenne, a bűnös csoport éppenhogy monolit tömegként jelenik meg.

Aztán a társadalom fellép ezen csoort ellen, erőt merít, s morálisan megtisztul.

Csak a kereszténység tudta megszakítani ezt az ősi mintát.

Tisztességes Természettudomány 2021.03.19. 00:27:45

A mai tudatlan tömeg két csoportra oszolva keresi a bűnbakot.
Egyik részük az oltáselleneseket ekézi, hogy miért nem adatják be.
Másik részük az oltáspártiakat ekézi, hogy miért adatják be.

Kinek van igaza? Hát annak, aki nem ekéz, hanem gondolkodik és utánanéz.

]{udarauszkasz 2021.03.19. 07:00:55

@Tisztességes Természettudomány: ez nagyon igaz. Kimondottan oltasparti vagyok, ha lehet, minel tobbet immunizaljanak az emberek kozul, habar az Astra Zenekar, es a kinai nem igazan jon be, de a tobbi oltoanyaggal sztem semmi gond.
Viszont a lezarasokkal, emberi jogok felfuggesztesevel, a szabad vilag vegevel nem ertek egyet.
Sokan zavartak lesznek emiatt, es az egyik a Covidiotakhoz skatulyaz be, a masik a "Koronahivo" fanatikusokhoz...
Egyszeruen nem tudnak mit kezdeni azzal, ha valakinek egy harmadik fajta velemenye van.

midnight coder 2021.03.19. 09:43:47

Amúgy én inkább azt csodálom, hogy a zsidók egyáltalán létezhettek abban a középkori Európában hol még az eretnekeket is megégették, és ahol lelkesen irtották egymást a katolikusok és a reformátusok.

Matyinak meg látom, itt is elszabadult a kecskéje.

al Dajjal 2021.03.19. 11:54:18

@MAXVAL birсaman közíró: Fenti cikkből pont nem az jön le, hogy megszakította volna a mintát. Sőt, sokszor a papság az élére állt az ilyen pogromoknak.

@Exploiter: Akkor én holnaptól egy karddal hadonászva járok az utcán, mert nekem az a létem értelme, hogy minél jobb kardforgató legyek, s folyamatosan gyakorolni akarok. Aki közel jön, hát magára vessen. Mindenki vigyázzon magára! Ne kényszerítsen senki arra, hogy csak otthon, edzőteremben gyakoroljak.
Na, kb ilyen a korlátozásellenesek hozzáállása.

CoolKoon 2021.03.19. 13:23:52

@MAXVAL birсaman közíró: "Csak a kereszténység tudta megszakítani ezt az ősi mintát. " - lol, te olvastad a cikket amúgy? Ugyanis pont arról szól, hogy NEM, a kereszténység SEM tudta megaszkítani ezt az ősi mintát. Hiába, az embernek a vérében van az aljasság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.03.19. 13:31:00

@CoolKoon:

A kereszténység fellépett ezen logika ellen, ami nem jelenti azt, hogy a minta meg is szűnt.

to:rppapa 2021.03.19. 13:34:14

Köztudomású, hogy a középkorban nem a kereszténység volt a tudományok - köztük az orvostudomány - zászlóvivője, hanem az iszlámnak köszönhetjük, hogy sok mindent átmentettek az ógörög tudósok ismereteiből, sőt azokat tovább is fejlesztették. De ahogy az iszlám világ inkább visszájára fordult a tudományok tekintetében, úgy megfigyelhető hasonlóság a zsidóság körében is, a mostani Covid idején éppen az ortodoxok voltak azok, akik nem voltak hajlandók betartani a járványügyi előírásokat (sem az USA-ban, sem Izraelben), így közöttük éppen erőteljesebben terjedt a járvány.

CoolKoon 2021.03.19. 13:41:44

@MAXVAL birсaman közíró: Ez egész egyszerűen nem igaz. A zsidók elleni pogromokhoz ugyanúgy a papság hergelte a csőcseléket, mint ahogy a "boszorkányok" elleni uszításokért is ők voltak a felelősök. Ezt nevezed az ezen logika elleni fellépésnek?

CoolKoon 2021.03.19. 13:47:00

@to:rppapa: "a mostani Covid idején éppen az ortodoxok voltak azok, akik nem voltak hajlandók betartani a járványügyi előírásokat" - Jó, mondjuk az ultraortodoxok már régóta ütődöttek és semmirekellők. Katonáskodni nem nagyon akarnak (ami miatt biztosan sokan "szeretik" őket Izraelben), de tanulni se nagyon (mármint a Tóra-magoláson kívül), ehhez képest szaporodnak mint a nyulak. Raádásul még a turistákat is inzultálják (ha nem elég "konzervatív" az öltözetük) akár a nyílt utcán is, de ezt most a legkisebb gond. Ezek pont ugyanolyan károsak, mint a keresztény fundamentalista szekták (amelyekkel amúgy rendkívül nagy ideológiai hasonlóságot is mutatnak), csak sajnos jóval többen vannak az utóbbiaknál.

CoolKoon 2021.03.19. 13:49:56

@midnight coder: "inkább azt csodálom, hogy a zsidók egyáltalán létezhettek abban a középkori Európában hol még az eretnekeket is megégették, és ahol lelkesen irtották egymást a katolikusok és a reformátusok." - Létezhettek, de erős megkötésekkel (pl. ki voltak tiltva a városokból, nem lehettek lovagok stb.). Viszont az idő nagyrészében vsz. meghúzták magukat, talán ezért is "találták meg őket" csak járványok és egyéb ínséges időszakok idején.

"Matyinak meg látom, itt is elszabadult a kecskéje." - Miért, mikor és hol nem? :P

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.03.19. 14:39:33

@MAXVAL birсaman közíró: "Csak a kereszténység tudta megszakítani ezt az ősi mintát." - hahaha.. pont a kereszténység indított el sok pogromot.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.03.19. 14:40:20

@midnight coder: "Matyinak meg látom, itt is elszabadult a kecskéje." - Hehehe.. de kihajították Matyit. Köszi blogger!

A járványok világa

Utolsó kommentek

  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @midnight coder: "Matyinak meg látom, itt is elszabadult a kecskéje." - Hehehe.. de kihajították... (2021.03.19. 14:40) Pestis és antiszemitizmus
  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @MAXVAL birсaman közíró: "Csak a kereszténység tudta megszakítani ezt az ősi mintát." - hahaha..... (2021.03.19. 14:39) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @midnight coder: "inkább azt csodálom, hogy a zsidók egyáltalán létezhettek abban a középkori Euró... (2021.03.19. 13:49) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @to:rppapa: "a mostani Covid idején éppen az ortodoxok voltak azok, akik nem voltak hajlandók beta... (2021.03.19. 13:47) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @MAXVAL birсaman közíró: Ez egész egyszerűen nem igaz. A zsidók elleni pogromokhoz ugyanúgy a paps... (2021.03.19. 13:41) Pestis és antiszemitizmus
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása