A járványok világa

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár járványtörténeti blogja

A modern orvostudomány egyik fegyvere: a Lysoform

Semmelweis Ignác (1818–1865) felfedezését idézve Berend Pál (1898–1944?) újságíró „A modern orvostudomány hatalmas fegyvere: a fertőtlenítés” címmel közölt cikket az akkor már országszerte ismert és használt Lysoform fertőtlenítőszerről a Tolnai Világlapjában. Ekkorra a Lysoformnak már nem kellett külön reklám, majdnem minden háztartásban használták.

1_ke_p_7.jpgA Lysoform reklámja 1916-ban a Tolnai Világlapjában

A nagy sikerű Lysoform Stefan Alfred német vegyész kísérleteinek eredményeképpen született 1899-ben. A folyékony káliszappan és formaldehid vizes oldatából létrehozott fertőtlenítőszer a korábban használt szerekkel ellentétben nem volt kellemetlen szagú és mérgező hatású. Bár hódító útjára Berlinből indult, sikerét mégis Budapesten aratta. Az 1903-ban létrehozott újpesti vegyészeti üzem, a Dr. Keleti és Murányi Vegyészeti Gyára is a Lysoformnak köszönhette hírnevét.

Az alapítók egyike, Keleti Kornél (1877–1943) kiváló reklámszakemberként népszerűsítette a fertőtlenítőszert. A reklámhadjárat első lépéseként az orvostársadalmat célozták meg: tudományos cikkekkel támasztották alá a szer baktériumölő hatását, amelyről az orvosi lapokban, így a Budapesti Orvosi Újság és az Orvosi Hetilap hasábjain is beszámoltak. Második lépésként szélesebb körben, így bélyegeken, számolócédulákon, plakátokon, újságokban népszerűsítették a Lysoformot. A meghökkentő, feltűnő plakát ötlete a gyár másik tulajdonosáé, Murányi Iváné (1877–1916) volt. Sokan az ő arcát látták a szégyenlős fiatalember képében, amivel kapcsolatban talán nem is tévedtek nagyot.

2_ke_p_gya_r.jpgVegyészek a Dr. Keleti és Murányi Vegyészeti Gyár Rt.-ben 1934-ben (forrás: Fortepan, képszám: 26392)

A Lysoform név az első világháború kitörésekor már jól ismert márkának számított. A háború során a fertőtlenítőszer sikere mind a fronton, mind a hátországban töretlen volt, különösen azokban az időkben, amikor járványok tizedelték a lakosságot. Jó érzékkel a reklámkampányt is a helyzethez igazították: a megszokott színvonalú és képvilágú plakátokon a fiatalember mint katona tűnik fel. Az ihlet ismét a való életből származott, hiszen a cégtulajdonos Murányi Iván honvéd huszárhadnagyként vonult be a seregbe. A sors különös fintora, hogy 1916-ban vérmérgezésben vesztette életét.

3_ke_p_levelezo_lap.jpgLysoformot reklámozó postai levelezőlap az első világháború idején (Wikimedia Commons)

A Lysoform a későbbi évek során egyre ismertebbé vált, amit a róla szóló hirdetésnek köszönhetett. Idővel a termékpalettát is kiszélesítették: a fontra külön összeállított fadobozokban küldhettek csomagot az itthon maradottak. Ezekben 10 darab Lysoform szappan, 5 üveg fertőtlenítőszer, 2 üveg Lysoform szájvíz és egy körömkefe mellett egy kis ismeretterjesztő füzetke is helyet kapott, amely a kolera elleni védekezésről szólt.

Az első világháború végére a Lysoform általánosan használt fertőtlenítőszerré vált, és bár már megjelentek a bíráló hangok is, a spanyolnátha-járvány idején nélkülözhetetlenné vált a háztartásokban.

4_ke_p_2_1.jpgA Lysoform reklámja a spanyolnátha-járvány idején, 1918 októberében a Budapesti Hírlapban

A két világháború közötti években a Lysoformot a legfontosabb fertőtlenítőszerként tartották számon. A második világháború után a gyárat államosították, a szer gyártását megszüntették, így hírneve szépen lassan a feledés homályába veszett. 

Scheffer Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://semmelweismuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr4715719860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A járványok világa

Utolsó kommentek

  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @midnight coder: "Matyinak meg látom, itt is elszabadult a kecskéje." - Hehehe.. de kihajították... (2021.03.19. 14:40) Pestis és antiszemitizmus
  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @MAXVAL birсaman közíró: "Csak a kereszténység tudta megszakítani ezt az ősi mintát." - hahaha..... (2021.03.19. 14:39) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @midnight coder: "inkább azt csodálom, hogy a zsidók egyáltalán létezhettek abban a középkori Euró... (2021.03.19. 13:49) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @to:rppapa: "a mostani Covid idején éppen az ortodoxok voltak azok, akik nem voltak hajlandók beta... (2021.03.19. 13:47) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @MAXVAL birсaman közíró: Ez egész egyszerűen nem igaz. A zsidók elleni pogromokhoz ugyanúgy a paps... (2021.03.19. 13:41) Pestis és antiszemitizmus
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása