A járványok világa

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár járványtörténeti blogja

Sabin-cseppek

Albert Bruce Sabin (1906–1993) bakteriológus és gyermekgyógyász orvosi diplomáját 1931-ben New Yorkban szerezte. 1934-től az angliai Lister Intézetben (Lister Institute of Preventive Medicine), majd hazatérve a Rockefeller Intézetben dolgozott kutatóként. 1939-től egy cincinnati gyermekkórházban működött. 1941-ben bevonult a hadseregbe, ahol szintén kutatóként teljesített szolgálatot. A háború után visszatért Cincinnatiba, itt sikerült kidolgoznia a poliomyelitis (járványos gyermekbénulás) hatásos oltóanyagát

1_ke_p_polio.jpgPoliomyelitisben szenvedők csoportja a napozóteraszon (U.S. National Library of Medicine)

A járványos gyermekbénulás különösen a II. világháború után okozott szörnyű pusztítást. A Jonas E. Salk amerikai virológus (1914–1995) által kifejlesztett első sikeres oltóanyagot 1954-ben tesztelték az Egyesült Államokban. A kísérletben több mint félmillió gyermek vett részt. A vírust 1949-ben Thomas H. Weller (1915–2008) virológus, parazitológus, Frederick Robbins (1916–2003) orvos, virológus, és John F. Enders (1897–1985) mikrobiológus, immunológus amerikai kutatóknak sikerül kitenyészteniük. Salk a vírusokat formalinnal megölte, így állította elő az élettelen vakcinát. Ez az oltóanyag a vírusok 1–3. típusa ellen bizonyult hatékonynak. Alig három év alatt a 40 évnél fiatalabb amerikaiak felét oltatták be, aminek következtében a betegség előfordulása 86%-kal csökkent.

Salk széruma azonban magát a fertőzést nem, csupán a tünetek kialakulását volt képes megakadályozni, ráadásul gyakran járt szövődményekkel. Sabin ezért nem hagyta abba az élő, legyengített vírussal, illetve a könnyebben előállítható, könnyebben beadható és hatásosabb oltóanyaggal kapcsolatos kutatásait, és az 50-es évek közepére már olyan vakcinát sikerült előállítania, amelyet önmagán és saját gyermekein is ki mert próbálni.

2_ke_p_polio.jpgA járványos gyermekbénuláson átesett gyermekek mozgásrehabilitációja 1963-ban (Wikimedia Commons)

Az oltóanyagot azonban a gyakorlatban is ellenőrizni kellett volna, erre pedig az Egyesült Államokban a hatóságok nem adtak engedélyt. Noha döntésük megalapozott volt, Sabin nem tudta elviselni, hogy gyermekek százezrei szenvednek, miközben az ő kezében ott a csodaszérum. Az egykor Białystokban született, oroszul is tudó Sabin ekkor kelet-európai kollégáihoz fordult segítségért. 1956-ban Moszkvába utazott, és ott meg is kapta az engedélyt az oltóanyag gyártására, tökéletesítésére, sőt kipróbálására is. Tudnunk kell, hogy a Szovjetunióban ekkoriban súlyos gyermekbénulás-járvány pusztított. Ezért határozta el Mihail Petrovics Csumakov (1909–1993), a moszkvai Vírusos Agyvelőgyulladások Intézetének igazgatója, hogy Sabin segítségével megkezdi a gyengített, szájon át adható, a Salkénál olcsóbb élő vakcina (OPV) gyártását.

3_ke_p_polio.jpgEgy nővér Sabin-cseppeket ad be egy gyermeknek Tanzániában. Színes litográfia, Unicef, 2002. (Wellcome Digital Collection)

A hidegháború kellős közepén jártunk ekkor: a szuezi, lengyel és magyar válság tovább élezte az Amerika és a Szovjetunió közti ellentéteket. Hruscsovnak kapóra jött a lehetőség, hogy valamilyen téren lekőrözheti örök riválisát. Sabin „cseppjét” tehát a legfelsőbb szovjet vezetés utasítására 1956 és 1961 közt, a „Béketáborban” – Kubában is – tömegesen kezdték tesztelni. Az első körben 70 millió gyerek és fiatal kapott a Sabin-Csumakov-féle vakcinából. A kísérlethez, látva a kedvező eredményeket, hamarosan Mexikó, Szingapúr és Hollandia is csatlakozott.

4_ke_p_polio.jpgEleanor Roosevelt (jobbról a második), Albert Sabin (balról az ötödik), Jonas Salk (jobbról a harmadik) és Basil O’Connor (jobbról az első) Georgiában, a Polio Hall of Fame intézet megnyitóján 1958-ban (Wikimedia Commons)

Hazánk is az első „tesztországok” egyike lett. Magyarországon az 1950-es években legalább húszezer gyerek betegedett meg járványos gyermekbénulásban. Ennek hatására a gyermekbénulás elleni Salk-vakcinát 1958–59-ben már itthon is előállították. Az 1959. évi járvány megelőzésére is ezt a hazai vakcinát használták. Sajnos az 1. típusú vakcinatörzs hatékonysága nem volt tökéletes, ezért kétezren továbbra is áldozatul estek a járványnak. Ekkor Csumakov javaslatára és Sabinnal egyeztetve az intézet áttért a Sabin-vakcina termelésére. A termelés irányításával az ifjú Koch Sándor virológust (1925–2009) bízták meg.

Sabin Budapesten is személyesen ellenőrizte a gyártást. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) Polio Laboratóriumában 1960–62 között 2 millió 300 ezer adag trivalens (három vegyértékű), 516 ezer adag 1. típusú, 480 ezer adag 2., ill. 3. típusú monovalens (egy vegyértékű) és 470 ezer adag 1+3 típusú bivalens (két vegyértékű) vakcina készült. Koch fellélegezhetett: teljes volt a siker.

Ma a poliós betegek száma Magyarországon elenyésző, és 1990 óta hazánkban állítólag egyetlen gyermekbénulásos esetet sem regisztráltak.

5_ke_p_polio.jpgAlbert B. Sabin (U.S. National Library of Medicine)

Sabin soha nem szabadalmaztatta sem eljárását, sem a gyengített vírustörzseket. Úgy gondolta, mindenkinek joga van ahhoz, hogy ingyen is hozzáférhessen a vakcinához. Ez a bátor tudós egyébként nemcsak pénzt nem kapott csodálatos oltóanyagáért, hanem megbecsülést sem: a polio leküzdéséért járó Nobel-díjat ugyanis 1954-ben nem őneki, hanem a vírus gyakorlati tenyésztését megoldó Wellernek, Robbinsnak és Endersnek ítélték oda.

Dr. Magyar László András

A bejegyzés trackback címe:

https://semmelweismuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr2315712812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.24. 01:04:34

"Az oltásellenesek meg beaphatják. Az én szemenben minden oltásellenes pszichopata tömeggyilkos."

+1

És ugye autista sem lettél? ;)

kvadrillio 2020.05.24. 11:37:36

S.O.S.....!!!!!! NEMTOM ÉRTELMEZNI ?????!!!!!

MOK...'''A járvány egyértelművé tette, hogy a közösségi védekezést nem lehet a magánellátásra alapozni."""""???????????

CSAK NEM AZT JELENTI, HOGY EGY BÁRMIKOR ELINDULÓ VILÁGJÁRVÁNYKOR, A MAGÁNORVOSOK NEM VESZNEK RÉSZT ANNAK LEKÜZDÉSÉBEN ???!!!

EZT ÉN NEM TUDOM ÉRTELMEZNI ???!!!

kvadrillio 2020.05.24. 11:43:16

„Erősebb beavatkozásra készül a kormány” - interjú Kincses Gyulával, az orvosi kamara elnökével ...NÉPSZAVA CIKK..

.
"""..Tudomásul...kell venni, ha megbízható egészségügyet akarunk közszolgáltatásként Magyarországon, és nem akarjuk, hogy az orvosok tömege hagyja ott a közellátást, de akár az országot, akkor annak feltétele a bérrendezés. Ha ez nincs meg, akkor nem nagyon van miről beszélni. Minden változás orvosi érdeksérelmeket is okozhat, amit kompenzálni kell, és ennek az alapja a MOK által kidolgozott bértábla elfogadása. !!!!!

!!!!!A járvány egyértelművé tette, hogy a közösségi védekezést nem lehet a magánellátásra alapozni.!!!!!???????????????????????????????

... Azaz a megfelelő közellátás biztosítása nemzetbiztonsági érdek, annak pedig előfeltétele a bérrendezés és a hálapénz kivezetése, mert a kettő összefügg. Azt Pintér úr is jól látja, hogy amíg a hálapénzrendszer ellenérdekeltsége megvan, addig minden kormányzati kezdeményezés kicsorbul.""".....

Vén motoros 2020.05.27. 11:09:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "És ugye autista sem lettél? ;)"

Nem, de azért az igazsághoz tartozik, hogy születésem óta (amikor még ey oltást sem kaptam), enyhe-közepes fokozatú, de jól kompemzált Aspergeres vagyok. Már az óvodában (ez a Rákosi korszak végén volt) kiderült, hogy nem vagyok igazán közösségi ember, hanem olyan magamnakvaló. A gyerekek játszottak a homokozóban, én pedig az óvoa udvar legtávolabbi pontján, egy bokor takarásában figyeltem az utcát. Hány férfi, nő, gyerek sétál a járdán, hány teherautó, motorbiciklis, személyautó jön-megy. Meg hogy építik a rigók afészküket. Később, a technikumi és mérnöki tanulányaim során rájöttem, hogy ez az enyhe-közepes Aspergeresség szakmai szempontból ÁLDÁS. Emiatt lettem logikus, precíz, részletekre odafigyelő, és emellett megmaradt a kreativitásom is. Ha újra születnék, és lenne választásom, én újra Asperegresen szeretnék megszületni. (De cak ha ilyen enyhe fokú.) Tudom, hogy vannak súlyosan Aspereresek is, akiknek rettenetesens nehéz életük van.
Én egyébként oltáspárti vagyok, minen ellen be vagyok oltva, tüdőgyulladás (pneumonia) ellen is, és évtizedek óta minden influenza elleni oltást is az elsők között adatom be magamnak, akkor, amikor fiatal korom miatt még fizetős, volt, megvettem a Patikában. H1N1 madárinfluenza ellen is oltottak.
Egy valami hiányzik: anno engem még nem oltottak kanyaró ellen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.27. 14:35:03

@Vén motoros:

Nálam soha nem állapítottak meg Aspergert, de teljesen magamra ismertem, amikor olvastalak. Én sem voltam soha közösségi ember, pedig párszor próbálkoztam vele, de mindig rá kellett jönnöm, hogy nem megy. Szórul szóra magamról is leírhatnám ugyanazt, amit most te magadról írtál.

Vén motoros 2020.05.27. 16:47:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

asperger.hu/files/aspiszorolap.pdf

Ez eddig a leges-legjobb Asperger-össezfoglaló.

(Látod? Ez is tünet. Mindent túlbeszélek, túlspilázok...)

A járványok világa

Utolsó kommentek

  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @midnight coder: "Matyinak meg látom, itt is elszabadult a kecskéje." - Hehehe.. de kihajították... (2021.03.19. 14:40) Pestis és antiszemitizmus
  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @MAXVAL birсaman közíró: "Csak a kereszténység tudta megszakítani ezt az ősi mintát." - hahaha..... (2021.03.19. 14:39) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @midnight coder: "inkább azt csodálom, hogy a zsidók egyáltalán létezhettek abban a középkori Euró... (2021.03.19. 13:49) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @to:rppapa: "a mostani Covid idején éppen az ortodoxok voltak azok, akik nem voltak hajlandók beta... (2021.03.19. 13:47) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @MAXVAL birсaman közíró: Ez egész egyszerűen nem igaz. A zsidók elleni pogromokhoz ugyanúgy a paps... (2021.03.19. 13:41) Pestis és antiszemitizmus
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása