A járványok világa

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár járványtörténeti blogja

Vámpírok és járványok

A szlávok és románok körében igen régóta élt a hiedelem, amely szerint egyesek haláluk után démoni lényekké válnak, sírjukból lélektelen testükkel visszajárnak, megbetegítik az élőket, sőt járványt is terjesztenek ekképpen. Miután a Habsburgok 17. század végi háborúik során az Oszmán Birodalom egyes észak-balkáni területeit is ellenőrzésük alá vonták, a polgárosultabb vidékekről érkező tisztviselők megdöbbenve találták magukat szemben e hiedelmekkel, amelyekre ráadásul közegészségügyi-járványügyi okokból is föl kellett figyelniük.

1_ke_p_alexander_im_kampf_gegen_flughunde.jpgNagy Sándor a denevérek elleni küzdelemben. Nagy Sándor uralkodása alatt a macedónokat vérszomjas denevérek támadták meg. A jelenet Thomas de Kent (12. század) Roman de toute chevalerie című művéből származik, amely a Nagy Sándor-regény alapján készült. Bibliothèque nationale de France, Français 24364, fol. 54v (1300 körül) (Wikimedia Commons) 

Köleséri Sámuel Pestis Dacicae című, 1709-ben kiadott könyvében már tudósított arról az erdélyi románok körében pusztító járványról, amelyért a helybéliek a vámpírokat okolták. A nagy vámpírhisztéria azonban csak húsz évvel később robbant ki, mikor ugyanis a magyarországi délvidékhez tartozó, szerb „hajdú” lakosságú Kisolován 1725-ben, majd Medvedián 1732-ben kitört járványt a helybéliek vámpírtevékenységgel magyarázták. Előbb a belgrádi katonai parancsnokság, majd a bécsi udvar is vizsgálóbizottságot küldött ki, hogy az eseményekről tiszta képet kapjon.

2_ke_p_philip_burne-jones_the_vampire.jpgA vámpír. Philip Burne-Jones, 1897. (Wikimedia Commons)

A bizottsági jelentések hatására a korabeli újságok, elsősorban a Hamburgische Correspondent, Vossische Zeitung, Glaneur Hollandois, illetve a Mercure Galant címoldalára került magyarországi (valójában boszniai és szerbiai) vámpírügyek óriási feltűnést keltettek nyugaton. A vámpír szó is ekkoriban terjedt el az európai nyelvekben, eredeti szláv formája az upír volt!

Részben a hisztérikus hangulatnak, részben a különféle szemtanúk ellentmondó beszámolóinak köszönhetően az elkövetkezendő néhány évben tudományos tanulmányok sorát szentelték a vámpíroknak. 1754-ben pedig az erdélyi vámpírjárvány kivizsgálására egy német sebészt is kiküldött a kormányzat a különös megbetegedések kivizsgálására. Georg Tallar tanulmányát 1755-ben tette közzé.

3_ke_p_moraine_le_vampire.jpgA vámpír. Egy állítólagos vámpír kiásott csontvázának elégetése. R. de Moraine litográfiája az 1864-ben kiadott Les tribunaux secrets című könyvből (Wikimedia Commons)

A leírt hiedelmek szerint vámpírrá általában a falu leggazdagabb, és így legkövérebb embere válik, aki olyan jó erőben van, hogy még a holtteste is ép marad. Az efféle vámpír halála után is visszajár, éjjel ráfekszik a szegény emberekre és életerejüket elszívja, így tartja fönn létét. Az pedig, akit a vámpír „megnyom”, másnap halálos betegségbe esik. Magas láza lesz, elsápad, elveszti étvágyát, nem kap levegőt, fájdalmas görcsökkel küszködik, végül kileheli lelkét. A vámpír ellen a holttest kiásásával, feldarabolásával, karóval való átdöfésével vagy elégetésével védekeztek. Efféle hiedelmeket még a 20. századi Kárpátalján és Romániában is feljegyeztek.

4_ke_p_iii_vlad_karo_bahu_za_s.gifIII. Vlad, más néven Karóbahúzó Vlad (a korabeli írások Draculaként említik, apja nevéből származó román keresztneve, a Drǎculea miatt, mely ördögöt, sárkányt, démont is jelentett). A havasalföldi fejedelem étkezés közben, körülötte karóba húzott emberek. (Wikimedia Commons)

A fennmaradt források leírásai alapján az úgynevezett Vampyr-Krankheit nem is azonosítható egyetlen kórformaként, inkább többféle betegség gyűjtőneve lehetett. Pestist, szepszist, vitaminhiányt éppúgy takarhattak a tünetei, mint dizentériát vagy ételmérgezést. A különös járvány végül a vámpírhiedelmekkel együtt enyészett semmivé.

Dr. Magyar László András

Online oktatási segédanyag a 10-11. osztályosok számára 

A linkre kattintva irány a Websuli!

https://learningapps.org/display?v=pwkxbejkn20

 

A bejegyzés trackback címe:

https://semmelweismuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr7815632282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.05.05. 17:20:33

Általános iskolában volt egy Erdélyből áttelepült osztálytársam. Nagyon erős, de alacsony, talán túlkoros fiú volt és korán lopásokra, bűnözésre adta a fejét. Folyton hazudozott, elképesztő sztorikat talált ki. A legérdekesebb az volt, hogy őt Ceausescu kiválasztotta sok más fiatal fiúval egyetemben, hogy a vérét vegyék és azzal tartsák életben a diktátort. Ezzel azt sugallta, hogy Ceausescu maga is valami vámpírféle volt. Állítása szerint azért fiatal fiúkat választottak, mert nekik nem volt HIV-fertőzésük, ami akkoriban Romániában erősen terjedt, ugyanis az egészségügyben össze-vissza használták az eszközöket sterilizálás nélkül vagy rosszul sterilizálva, egyszerhasználatos tűk se nagyon voltak akkoriban elérhetőek, volt még többször felhasználható üveg fecskendő stb. Szóval még a 80-as években is élt valami vámpírlegenda a diktátorról, hisz neki vérátömlesztésekre volt szüksége, ami ugye már hajszálnyira van vámpírokra jellemző vérszívástól.

Almandin 2020.05.05. 21:20:17

@Örömhernyó: A román diktátor egyébként lehet, hogy ráérzett a megoldásra. Ugyanis a mai kutatások szerint valóban lehet jótékony hatása a fiatal vérnek az idős szervezetre:
sciencemeetup.444.hu/2015/01/24/parabiozis
Más kérdés, hogy fellázadt nép és lelövés ellen nem hatékony.

A járványok világa

Utolsó kommentek

  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @midnight coder: "Matyinak meg látom, itt is elszabadult a kecskéje." - Hehehe.. de kihajították... (2021.03.19. 14:40) Pestis és antiszemitizmus
  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @MAXVAL birсaman közíró: "Csak a kereszténység tudta megszakítani ezt az ősi mintát." - hahaha..... (2021.03.19. 14:39) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @midnight coder: "inkább azt csodálom, hogy a zsidók egyáltalán létezhettek abban a középkori Euró... (2021.03.19. 13:49) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @to:rppapa: "a mostani Covid idején éppen az ortodoxok voltak azok, akik nem voltak hajlandók beta... (2021.03.19. 13:47) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @MAXVAL birсaman közíró: Ez egész egyszerűen nem igaz. A zsidók elleni pogromokhoz ugyanúgy a paps... (2021.03.19. 13:41) Pestis és antiszemitizmus
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása