Egy új világ tárult fel 1674-ben Anton van Leeuwenhoek kereskedő, amatőr kutató szeme előtt, amikor a saját maga által készített első mikroszkóp segítségével megpillantotta a baktériumokat. Leeuwenhoek ezzel egy új tudományágat, a mikrobiológiát indította útjára, amelynek tudományos megalapozására a 19. század végén került sor, és Louis Pasteur kémikus munkája nyomán bontakozott ki. Ez a tudományág vizsgálja a mikroszervezeteket, azaz az összes olyan élőlényt, amely szabad szemmel nem látható: a vírusokat, a baktériumokat, a gombákat, a moszatokat és egyéb egysejtűeket.
18. századi tudós mikroszkóppal (könyvillusztráció, Frisch, Johann Leonhard, 1721 – 1779 között. U.S. National Library of Medicine, Digital Collections)
Azt már régóta sejtették, hogy a szabad szemmel nem látható anyagok is terjeszthetnek betegségeket. Először Girolamo Fracastoro olasz orvos vetette fel az úgynevezett „élő ragályanyag” (contagium vivum) elképzelést a De contagione, contagionis morbis (A fertőzésről és a fertőző betegségekről, 1546) című művében, megalapítva ezzel a járványtant, azaz az epidemiológiát.
Francesco Redenti: Girolamo Fracastoro. Metszet (Wellcome Digital Library)
A fertőző betegségek terjedésének megértéséhez Semmelweis Ignác is hozzájárult: a medicinában elsőként statisztikai adatokkal bizonyította, hogy a betegséget szemmel nem látható organizmusok terjesztik.
Semmelweis Ignác statisztikai kimutatása a gyermekágyi láz halálozási adatairól (Forrás: Ignaz Semmelweis: Die Aetiologie, der Begriff und die Prophylaxis des Kindbettfiebers. Pest, Wien und Leipzig, 1861. 13.)
A mikrovilágban folytatott kutatásokat a 19. század végén két nagy tudós munkája terelte mederbe: Louis Pasteur a tudományos kutatások módszertanát alapozta meg, Robert Koch pedig nemcsak bebizonyította, hogy mely baktérium okozza a lépfenét (anthrax), hanem kidolgozta a bakteriológiai kutatások ma is ismert módszertanát.
Dr. Szabó Katalin
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.