A járványok világa

Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár járványtörténeti blogja

Vírusok az informatikában

A vírusok működési mechanizmusa, járványszerű terjedése nem csak a természetben figyelhető meg. Mesterséges környezetben, a számítógépek világában is előfordulnak – de főleg előfordultak – vírusjárványok, amelyek sok hasonlóságot mutatnak a biológiai vírusok működésével, terjedésével. A számítógép-vírus olyan algoritmus (számítógép által végrehajtható utasítások sorozata), amelynek célja, hogy önmagát titokban reprodukálja, terjessze.

A 80-as évek közepén a személyi számítógépek alapvető, könnyen kezelhető és általánosan elfogadott operációs rendszere a DOS (Disk Operation System) volt. Saját védelmi rendszerrel nem rendelkezett, a felhasználókat nem azonosította, és az állományokat, a programokat nem védte a módosítástól. Ezért a klasszikus számítógépes vírusok virágkorát a DOS-os időszak jelentette. A DOS működéséről kevés információ volt elérhető, tehetséges programozók feltérképezték ezeket, és saját szakmai tudásuk bizonyítására és mások bosszantására írtak számítógépes vírusokat. Sokszor egy létező víruskódot módosítottak, így hoztak létre új vírust. Vírusokat az egész világon írtak, Tajvantól az akkori volt szocialista országokig. Az otthoni számítógépek jellemzően nem voltak hálózatba kötve, a programokat és az adatokat rendszerint floppy lemezekkel vitték át egyik gépről a másikra, így a vírusok elsődleges céltáblái a floppy lemezek és a lemezeken tárolt programok lettek.

1_kep_floppyk.jpg

Floppy lemezek az 1990-es évekből (Pixabay)

Legelterjedtebbek a programvírusok voltak: fertőzött program (.exe vagy .com) indításakor aktivizálódtak; vagy a memóriába töltötték magukat (tárrezidens vírusok) vagy azon nyomban megfertőztek több más programot is a számítógépen. Ez úgy történt, hogy a vírus hozzáfűzte magát a program végéhez és miután lefutott a kódja, visszaadta a vezérlést az eredeti programnak. Így biztosította, hogy a fertőzött program elinduljon a fertőzés ellenére, és így sokáig észrevétlen maradjon.

Sok vírus megelégedett magával a fertőzéssel, egyéb tevékenységet nem végzett, ám sok vírusba lefagyást, „vicces” üzeneteket, bosszantó tevékenységet kódoltak a vírus írói: a Cascade vírus a képernyőn megjelenő karaktereket potyogtatta le a képernyő aljára. A Yankee Doodle vírus minden nap 17 órakor eljátszotta a Yankee Doodle nevű közismert régi amerikai dalt, figyelmeztetve a munkaidő lejártára.

Voltak programozók, akik destruktív kódot (amely tönkretette a felhasználó programjait és törölte az adatait) írtak a vírusba: például a fertőzés utáni 100. rendszerindításkor törölte (formattálta) a merevlemezt vagy lefagyasztotta a számítógépet. A számítógépes terrorizmus közkedvelt fegyvere lett a vírus, célzottan terjesztették különböző országokban, hogy az ottani számítógépes rendszereket megbénítsák. A 834 (Arab) nevű vírus 1991 februárjában bukkant fel az USA-ban, és összefüggésbe hozható a közel-keleti konfliktussal. Kártétele, hogy a gép rendszerindításkor lefagy.

2_kep_stoned_virus.jpg

Stoned / Marijuana vírus Magyarországon is gyakran előfordult, és szintén a számítógép lefagyását idézte elő, a „Your PC is now Stoned!” felirat kíséretében (Wikimedia Commons)

Mivel a víruskód hozzácsatolódott az eredeti programhoz, ezért a vírus jelenlétére elsődlegesen a programok méretének növekedéséből lehetett következtetni. Ezért az egyik legegyszerűbb vírusvédelmi eljárás a programok méretének és információinak (checksum) tárolása volt, a víruskereső ezeket az adatokat hasonlította össze az aktuális adatokkal, felfedve a méretváltozást.

Másik lehetőség a szekvenciális keresés: a felderített víruskódok egy részletét (szekvenciát) adatbázisban tárolták, ezeket a kódokat keresték a futtatható állományokban. A heurisztikus keresés elemezte a programok kódját: ha jellemző viselkedést talált (a program elején ugróutasítást a program végére) akkor kezdett vírusfertőzésre gyanakodni.

A vírusíró és a vírusírtó szakemberek küzdelme folyamatossá vált A vírusok fejlesztői reagáltak az antivírus szakemberek lépéseire: a vírusok elkezdték titkosítani saját kódjukat, így megnehezítették a szekvenciális víruskereső programok munkáját. Más vírusok saját hosszukat változtatták: véletlenszerűen NOP (No Operation) parancsokat szúrtak bele a víruskódba, ezért, ha a víruskereső fel is ismerte a vírust, a vírust eltávolító program rosszul irtotta a fertőzést, ezzel tönkre téve az eredeti programot.

A hadviselési céllal fejlesztett vírusokat mutációs képességekkel is felvértezték. Nagyobb számítógépes vírusjárványok csak akkor kerültek a figyelem középpontjába, ha a szaporodó vírus látványos vagy káros tevékenységet, adatvesztést is okozott. Ugyanígy a biológiai vírusok is akkor keltenek figyelmet, ha károkozásuk tömeges és gazdasági kockázatot is rejt terjedésük. Mégis, a vírusok jelenléte nagymértékben hozzájárult, hogy az operációs rendszerek fejlődjenek, megakadályozzák az újabb vírusfertőzések terjedését – ahogyan a biológiai vírusok felfedezése, és az ellenük való küzdelem serkentőleg hat a gyógyászatra és a mikrobiológia tudományára is.

Ezzel a rövid összefoglalóval is szeretnék tisztelegni a nemrég elhunyt Kis János előtt, aki vírus témában a hazai informatikai szakújságírás egyik úttörője volt. Ebben a témában 3 könyve jelent meg: Víruslélektan, Új Víruslélektan, Vírushatározó.

3_kep.png

Kis János könyvei (A szerző felvétele)

Deákné Dr. Kempf Helga

Online oktatási segédanyag a középiskolások számára

A linkre kattintva irány a Websuli!

https://learningapps.org/display?v=p7sfurfj320

A bejegyzés trackback címe:

https://semmelweismuseum.blog.hu/api/trackback/id/tr1915710868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.05.21. 17:02:22

Na ezt nem kellett volna! O.K., nem érthetsz mindenhez, de így kijelenteni, hogy a DOS-ról kevés információ volt elérhető... Bocs, nem is olvastam tovább, az akkora marhaság. Internet nem volt, ez tény, de doksi az rengeteg. Részben hivatalos, részben reverse engineering eredményeképp előállított.

Tajbor77 2020.05.21. 17:35:55

@kéki béla: Igen, a felhasználók 99%-nak nem voltak elérhetőek az "Undocumented DOS Calls" és egyéb listák. Úgy látszik, Te ahhoz az 1%-hoz tartoztál, aki számára nem voltak titkok az Operációs rendszerben.

Alick 2020.05.21. 18:12:30

@Tajbor77: Aki DOS alatt programozott (főleg C és asm vonalon), általában tisztában volt a rendszerhívásokkal, minderről a felhasználóknak persze nem kellett tudniuk, ahogy a mai oprendszerek rendszerhívásai sem érintik a felhasználó tevékenységét.

kéki béla 2020.05.21. 18:34:04

@Tajbor77: miután mai kifejezéssel élve IT-s voltam. Egyébként bárki számára elérhetőek voltak ilyen doksik, akinek szüksége lehetett rá. Voltak egyetemi könyvtárak, ott volt a néhai (?) Műszaki Könyvtár, a Keleti Károly utcában a SZTAKI v. SZÁMALK (vagy valami harmadik Sz betűs) könyvesbolt stb.
Nyomtatva rengeteg doksi elérhető volt és nem csak a PC/MS-DOS témákban.

Visceroid 2020.05.21. 18:43:11

Nem kell ezt ennyire mellre szívni. Csak azt jelenti, hogy megöregedtünk, és már a DOS is elfelejtett valaminek számít, egy ifjoncnak biztosan újdonság. Vagy a kedves posztoló megint hülyére vette a figurát. "formattálta" - biztos, hogy az két darab "t"?

kéki béla 2020.05.21. 18:47:01

@Tajbor77: ami még eszembe jutott, a Norton Guide. Floppyn terjesztették ismerősök, kollégák. Köztük volt DOS-os doksi

Tajbor77 2020.05.21. 20:37:42

@kéki béla: :) Igen, a Keleti Károly utcában a Statisztikai Könyvesbolt volt, sokat jártam oda. Amúgy a Műszaki Egyetemen tanítottak assembly programozást, volt egyetemi jegyzet, amelyik használható volt. A rendszerprogramozás akkor a számítástechnika boszorkánykonyhája volt. Kevesen láttak bele. Persze, aki akart, az hozzájutott az információkhoz. Ezért (is) kellett a reverse engineering. Meg hidegháborús idők voltak - nem állt érdekében az operációs rendszerek készítőinek a nyílt forráskódú fejlesztés.

kéki béla 2020.05.21. 21:39:41

@Tajbor77: hát azért nyolcvanas évek vége már nem volt annyira hidegháborús, 89-ben meg jött a gengszterváltás.

tlantos 2020.05.21. 22:24:46

@Visceroid: angolul 2t, szoval lehet, hogy igy vettuk at anno. En nem igazan emlexem, pedig c64-en is csinaltam.

Dan da Man 2020.05.22. 07:56:43

Köszi. Nekem érdekes volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.05.22. 09:14:10

A vírusok az IT és az orvostudomány közös része, metszete.
Az IT-Építőiparé pedig a tűzfalak.
:D

A járványok világa

Utolsó kommentek

  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @midnight coder: "Matyinak meg látom, itt is elszabadult a kecskéje." - Hehehe.. de kihajították... (2021.03.19. 14:40) Pestis és antiszemitizmus
  • Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @MAXVAL birсaman közíró: "Csak a kereszténység tudta megszakítani ezt az ősi mintát." - hahaha..... (2021.03.19. 14:39) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @midnight coder: "inkább azt csodálom, hogy a zsidók egyáltalán létezhettek abban a középkori Euró... (2021.03.19. 13:49) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @to:rppapa: "a mostani Covid idején éppen az ortodoxok voltak azok, akik nem voltak hajlandók beta... (2021.03.19. 13:47) Pestis és antiszemitizmus
  • CoolKoon: @MAXVAL birсaman közíró: Ez egész egyszerűen nem igaz. A zsidók elleni pogromokhoz ugyanúgy a paps... (2021.03.19. 13:41) Pestis és antiszemitizmus
  • Utolsó 20
süti beállítások módosítása